
OPERATIONS POLICY QUESTIONS and ANSWERS 

PURPOSE: These questions were put together to ensure that a member has a thorough 
understanding of the Coast Guard's and Coast Guard Auxiliary's Operations Policies and 
Procedures as well as the Maritime S.P ....... ll Assistance Policy and General Salvage Policy 
and Firefighting Activities Policy as outlined in Chapter 3 of Coast Guard Addendµm to 
the National SAR Manual. 

QUESTIONS: 
1. What Auxiliary officers have been delegated authority for the administration of the 

Auxiliary by the Commandant per provisions of 14 U.S.C. 821 (a)? 
Ans: Down to Division Captains and their Vice as well as Flotilla Commanders 

and their Vice. (COMDTINST M16798.3D, chapt 1, par A-2) 

2. Whose decision is it to employ anAuxiliary resource? 
Ans: Unit Commanders (COMDTINST M16798.3D, chapt 1, par A-3-d.) 

3. What police powers may be assigned to Auxiliarists? 
Ans: None (COMDTINST M16798.3D, chap 1, par A·3-f and chap 4, par F) 

4. Who is allowed to issue Operational Orders to an Auxiliarist? 
Ans: Unit Commanders or their authorized designee. 

(COMDTINST M16798.3D, chap 1, par B-8) 

5. Who has the authority to suspend, reaffirm, certify, decertify, cir downgrade an 
Auxiliarist's qualifications in the operations program? · 

Ans: Director of Auxiliary ( in d9 this has been delegated to the Group Auxiliary 
OTO's) (COMDTINST M16798.3D, chap 1, par 1-7-1) 

6. Who has the authority to grant any waiver of any requirement in the Operations 
Program? 

Ans: Director of Auxiliary (in <l9 this has been delegated to the Group Auxiliary 
OTO's) (COMDTINST M16798.3D, chap 1, par 1-7-n) 

7. What are the responsibilities of Facility Coxswains under orders? 
Ans: 1. Ensure at least the minimum number of crew are on board 

2. Ensure that only authorized personnel are on board in the proper 
uniform wearing PFD's or protective clothing as required. 

3. Ensure that the facility is properly equipped and that patrol orders have 
been issued 

4. Ensure that all crew members are capable of performing the mission 
5. Comply with crew fatigue standards 
6. Compiy with operational mission requirements 
7. Assume.the responsibility for supervising and safely carrying out the 

ordered mission per current Coast Guard policy. 
(COMDTINST M16798.3D, chap 1, par L) 



8. What are the physical requirements for Auxiliarists serving on an Auxiliary Boat 
Crew and what are the duties of the crew if a member is not physically or mentally 
capable? 

Ans: To be able to perform all tasks required of in the Auxiliary Boat Crew 
Standards Mmmal as well as those required by the mission. 
(COMDTINST Ml6798.3D, chap 1. parN) 

9. What are the crew requirements in d9 for an Auxiliary facility? 
Ans: Boats under 26' in length is a Coxswain and at least one qualified crew. 

Boats 26' and over is a Coxswain and at least two qualified crew. 
(COMDTINST Ml6798.3D, chap 1, par P) and d9 policy 

10. Do Patrol orders guarantee liability coverage while on patrol under orders? 
Ans: No (COMDTINST Ml 6798.3D, chap 2, par A) 

11. Who may unit commanders issue patrol orders too? 
Ans: Coxswains who will be in charge for an ordered patrol. 

(COMDTINST Ml6798.3D, chap 2, par A-1-g) 

12. When may verbal orders be issued? 
Ans: In emergencies and when necessary in non-emergencies. 
(COMDTINST Ml6798.3D, chap 2, par A-2) 

13. What is the coxswain's responsibility in the event of a mishap while on patrol under 
orders? 

Ans: The individual or unit with first knowledge of an accident or incident, must 
report all available information per district requirements. This report is 
normally to the unit commander that issued the orders, who then must pass 
the information to the appropriate Coast Guard commands and Auxiliary 
leadership. The Coast Guard wm direct appropriate investigations as 
necessary. 
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14. \Vhat is the purpose of.local "Operations Orders?" 
Ans: To give overall guidelines for operation of Auxiliarists while under orders 

on patrol. (District Operations Plan) 

15. What is the policy for non-owner use of an Auxiliary Facility? 
Ans: The owner of the facility must file a Non-Owner Use Authorization with 

the Director of Auxiliary (Group Auxiliary OTO in d9) to authorize the 
operational use of the facility by a non-owner. 
(COMDTINST Ml 6798.3D, chap 2, par I) 

16. When may the Auxiliary Patrol Ensign be displayed and what must be displayed? 
Ans: a.) \Yhile on an authorized patrol with the appropriate crew on board. 

b.) The national ensign and patrol signs boards 
(COMDTINST Ml 6798.3D, chap 3) 



17. When may Auxiliary Patrol signs be displayed when the facility is not under orders? 
Ans: Never (COMDTINST M16798.3D, chap 3, par B-1) 

18. What decals may be displayed on Auxiliary Operational Facilities? 
Ans: Only the CG Operational decal and wreath. 
(COMDTINST M16798.3D, chap 3, par C-1) 

19. What Auxiliary facilities may display distinctive hull markings? 
Ans: Auxiliary Unit Owned Facilities and CG owned and maintained facilities 

available for Auxiliary use. 

20. What liability protection does an Auxiliarist have while not on patrol or under 
orders? 

Ans: Any Auxiliarist acting in response to a potential SAR incident, before 
receipt of verbal or written orders from competent Coast Guard authority, is 
taldng action as a "Good Samaritan" private boater. 

(CO:MDTINST'M16798.3D, chap 4, par B-1) 

21. Explain the Coast Guard's Maritime SAR Assistance Policy for non-emergency 
cases. 

Ans: The CG serves as SAR coordinator for all maritime emergencies. 
If a boater has a non-emergency situation but needs some help, the 
CG will normally coordinate the effort to locate an alternate source 
of assistance. An Auxiliarist on orders must follow the CG' s 
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policy concerning Maritime SAR assistance. An Auxiliary 
coxswain in a "Come Upon" case which has not made radio 
contact with the CO- should relay the assistance request to the unit 
commander and may independently determine whether or not to 

. provide aid and then provide aid if capable. No Auxiliary boat mat 
tow another boat unless the safety of both boats, and their 
passengers on board each, is reasonably assured. (COMDTINST 
M16798.3D, chap 4, par B-2-a) 

22. What is the purpose of"Pocket Orders?" 
Ans: Pocket Orders allow a unit commander to place an Auxiliarist on orders 

during certain circumstances when the Auxiliarist is not in contact with the 
unit commander. (COMDTINST Ml6798.3D, chap 4, par B-2-c) 

23. When may an Auxiliary boat crew on deck, go without wearing the appropriate PFD 
with required survival equipment attached while on board an Auxiliary facility on 
patrol? 

Ans: Never. (COMDTINST Ml6798.3D, chap 4, par C-4-c) 

24. Are Auxiliary coxswains allowed to enter a surf zone with an Auxiliary Facility 
while on patrol under orders? 

Ans: No (COMDTINST M16798.3D, chap 4, par C-4-h) 



25. What could the penalty be for an Auxiliarist using drugs or alcohol on a patrol? 
Ans: Disemollment (COMDTINST M16798.3D, chap 4~ par C-4-i) 

26. May Vessel Exams be done from an Auxiliary Facility while actually underway? 
Ans: No (COMDTINST Ml 6798.3D, chap 4, par C-4-k) 

27. What markings, lights, or sounds may be used on an Auxiliary Facility on patrol 
under orders? 

Ans: US & Auxiliary Patrol Ensigns, Patrol signs and a Safety light and tow 
lights (in certain situations). (COMDTINST M16798.3D, chap 3 and 
chap 4, par C-4-1 and par F- 9 and 10) 

28. What activities are Auxiliarists prohibited from conducting? 
Ans: 1. Actually boarding of a boat for law enforcement purposes. 

2. The carrying of firearms on their person. 
3. Investigating complaints of negligent operations or serving subpoenas. 
(COMDTINST M16798.3D, chap 4, par F-1-(a-c)) 

29. May CG Auxiliarists aid states in the promotion of boating safety on sole state 
waters? 

Ans: Yes, but the appropriate state boating law administrator must first request 
this aid from the Director of Auxiliary. (COMDTINST M16798.3D, 
chap 4, par F-5-b) 

30. What are the standards for crew fatigue o:w.Auxiliary Surface Facilities? 
Ans: 1. Normal conditions; 10 hours underway in a 24 hour period. 

2. In adverse operating conditions; 8 hours underway in a 24 hour period. 
(COMDTINST Ml 6798.3D, chap 4, par F-6-a) 

31. When and under what conditions may the,"Crew Fatigue" standards be exceeded? 
Ans: Only after consulting with unit commanders and receiving permission, or 

per district policy. The only exception is for emergencie?. 
(COMDTINST M16798.3D, chap 4, par F-6-b) 

32. When may Auxiliary Facilities display the "Public Safety" light? 
Ans: 1. When patrolling regattas and marine events 

2. When helping CG forces in maintaining security zones during events 
such as shuttle launches, hazardous cargo transfers, etc. 

3. When needed for brief periods of identification of the Auxiliary vessel 
facility. These periods include helping a boat in distress locate the 
Auxiliary Facility during a SAR case, warning boats away from a 
hazardous situation, or when SAR activity takes place within the 
boundaries of regattas, marine events, or security zones. 

(COMDTINST M16798.3D, chap 4, par F-10-c) 



33. What survival equipment must be equipped on all Auxiliary PFD's when worn on a 
patrol under orders? 

• 

Ans: 1. A whistle 
2. Reflective tape 
3. A Personal Marker Light (PML) - a cyalume light stick, a flashlight, or 

a strobe light · 
4. A mirror 
5. Flares/smoke (CG Approved) if operating beyond 3 miles from shore 
(CO:rv.IDTINST Ml 6798.3D, chap 4, par F-12) 

34. Are guest passengers allowed on Auxiliary Facilities while on patrol under orders? 
Ans: No, unless the unit commander authorizes their presence or in an 

emergency situation. 
(CO:rv.IDTINST Ml6798.3D, chap 4, par F-15) 

35. Are Auxiliary members allowed to enter the water while under orders? 
Ans: No; except as absolutely necessary. Remember to make all required 

notifications (i.e., tell the controlling CG unit). Also, Auxiliary members 
may not enter submerged or capsized boats, vehicles, or aircraft 
(CO:rv.IDTINST Ml6798.3D, chap 4, par F-16) 

36. What are the guideline for use of hypothermia protection? 
Ans: 1. If the water temperature is below 60 degrees a mustang suit is required 

2. If the water temperature is below 50 degrees a dry suit must be worn 
(CO:rv.IDTINST Ml6798.3D, chap 4, par F-20) and new CG Policy 

37. May Auxiliary On-the-Water Training be conducted without orders? 
Ans: No (COMDTINST Ml6794.51) 

3 8. What is the CG responsibility during a regatta or a marine event? 
Ans: Spectator safety (COMDTINST Ml6798.3D, chap 5, par B) 

·n·, \•• 

39. May Vessel examination8 be done during ari Auxiliary patrol under orders? 
Ans: Only while the Auxiliary Facility is tied up. Remember to keep one crew 

on board for radio watch. (COMDTINST Ml6798.3D, chap 5, par D) 

40. What facilities are exempt from maintaining radio and formal message logs? 
Ans: 1. Surface facilities under 65 feet 

2. Aircraft 
3. Vehicles with land mobile radio facilities aboard 
(CO:rv.IDTINST Ml 6798.3D, chap 9, par G) 



41. What are the three emergency phases and what is the definition of each? 
Ans: 1. UNCERTAINTY - exists when there is knowledge of a situation that 

may need to be monitored, or to have more information gathered, but 
that does not require moving of resources. 

2. ALERT- phase exists when a craft or person is experiencing some 
difficulty and may neeil f!ssistance, but is not in i:mmedia~·e daneP.r 0r in 
need of immediate response. Apprehension is usually associated with 
the "Alert" phase. 

3. DISTRESS - phase exists when a craft or person is threatened by grave 
or imminent danger requiring immediate response to the distress scene. 

(CO:MDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.2.b) 

42. What is the primary CG concern in a SAR situation? 
Ans: Timely and effective assistance 

(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.4.b) 

• 43. Who is usually in the best position to assess the circumstances of a particular case 
and to take whatever steps are necessary to promote the safety of life and 
property? 

Ans: The Operational Commander/SAR Mission Coordinator (SMC) 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.4.c) 

44. What is the CG' s policy in non-distress cases if no commercial firm, marina, or 
friend is available? 

Ans: If a commercial provider is available (usually one hour or less) or an offer 
to assist is made by a responder, no further action by the CG, beyond 
monitoring the incident, will be taken. Otherwise a CG Auxiliary facility, 
if available, or a CG resource may be used. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.5.c) 

45. What are the three principals which guide assistance to vessels not in distress? 
Ans: 1. Assistance normally will be provided ·by the respoil.der which first 

aTI'ives tjn scene with the. ves~;d requesting assistance. 
2. If a CG resource or Auxiliary facility takes a disabled vessel in tow, the 

tow will normally terminate at the nearest safe haven. 
3. Once undertaken, there is no requirement to break the tow except as 

described below: 
a. The SMC and coxswain of the assisting vessel determine that a 

hand-off can be carried out safely; and either 
b. Alternative assistance is desired and arranged by the operator of 

the vessel being assisted; or 
c. The operational commander has a higher need for the CG 

resource or Auxiliary facility. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.5.c) & 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.6.f) 
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46. What is the CG policy regarding non-distress use of the CG? 
Ans: The CG both supports efforts of private enterprise and encourages 

volunteerism in assisting mariners. CGG resources will not unnecessarily 
interfere with private enterprise. CG resources normally do not provide 
immediate assistanc~ in non-distress cases where there is alternative 
assistance available. A CG resource may assist in non-distress situations 
when no higher priority mission exist and no other capable resource is 
available. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.5.d) 

47. What is the CG's policy for providing assistance to Auxiliary facilities? 
Ans: CG resources or Auxiliary facilities may be used to help Auxiliary 

facilities in need of assistance at any time. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.5.h) 

48. What considerations does the SMC take into consideration when determli1i11g the 
appropriate emergency phase to classify a case? 

Ans: 1. Nature of the situation · 
2. Position or lack of known location 
3. Type, size, reported condition of the vessel, food, water, emergency 

signaling devices, and survival/life saving equipment on board 
4. Visibility, includmg daylight or darkness conditions 
5. Present and forecasted weather including wind and sea conditions, air 

and sea temperature 
6. Ability of the vessel to anchor 
7. Special considerations such as number of POB's, age, health, and 

special medical problems 
8. Ability of the vessel to maintain reliable communications 
9. Degree of concern of the mariner for the safety of the occupants of the 

vessel 
10. The potential for the situation to worsen 
(COMDTINST M1'6130.2B, Sec. 3.B.6.a) . .. '·' ... 

49. What is the CG's policy regardmg cases discovered by an Auxiliary :fracility? 
Ans: When an Auxiliary facility on a routine Safety Patrol or otherwise on 

orders discovers a vessel requesti11g assistance, but not in radio contact 
with the CG, it should relay the request for assistance to the CG 
operational commander and may undertake to provide assistance if 
capable. No Auxiliary facility may undertake the tow of another vessel 
unless the Auxiliarist is reasonably assured of the safety of both vessels 
and the persons on board. If the Auxiliary vessel cannot safely tow a 
disabled vessel which is standing into danger, it may endeavor to remove 
the persons from the threatened vessel and stand by until a more capable 
resource arrives on scene. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.B.6.d) 



50. What is the Coast Guard's policy regarding firefighting on other than CG units? 
Ans: Generally, Coast Guard pers01mel shall not actively engage in firefighting 

on other than CG units except in support of a regular firefighting agency 
under the supervision of a qualified foe officer. CG personnel shall not 
engage in independent firefighting operations, except to save a life or in 
the early stages of a fire to avert a significant threat without undue risk .. 
(COMDTINST M16130.2B, Sec. 3.D.2) 


